taijiacademy.com 首頁 taijiacademy.com

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

皮膚,肌肉,骨膜與鞋墊

發表新主題   回覆主題    taijiacademy.com 首頁 -> 公開討論
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
sword

發表發表於: 星期五 九月 14, 2007 11:10 am    文章主題: 皮膚,肌肉,骨膜與鞋墊 引言回覆

最近發覺腳部既關節有點疼痛, 原來皮鞋舊了. 我就拆左我對舊波鞋的鞋墊放左落去皮鞋上去. 而家着出街感覺就好舒服. 鞋墊既作用就係吸收多餘既震動避免關節受傷.

我突然諗起老師教推手時講過, 推手要用皮膚,肌肉,骨膜既理念. 皮膚,肌肉,骨膜既理念就係可以吸收對方既拙力, 避免給對方所傷或放倒.
暗處亞Q

發表發表於: 星期六 九月 15, 2007 1:17 pm    文章主題: 引言回覆

要做到鞋墊既效果,另一個方法就係:平時猛食,狗屎垃圾都食,食到周身肥肉。人地一拳打過嚟,唔使擋,唔使閃,的肥肉就可以吸收晒打過嚟既力。
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
sword

發表發表於: 星期一 九月 17, 2007 12:03 pm    文章主題: 引言回覆

如果咁都得,不如着多件厚衫(太空衣)重簡單啦!
太極迷

發表發表於: 星期日 十月 14, 2007 6:31 pm    文章主題: 引言回覆

暗處亞Q 寫到:
要做到鞋墊既效果,另一個方法就係:平時猛食,狗屎垃圾都食,食到周身肥肉。人地一拳打過嚟,唔使擋,唔使閃,的肥肉就可以吸收晒打過嚟既力。

想必亞Q 師傅對此功法有獨特心得. 不知可否讓我等晚輩試試, 必定獲益良多... Very Happy
回頂端
暗處亞Q

發表發表於: 星期一 十月 15, 2007 12:41 am    文章主題: 引言回覆

《亞Q正傳》從來冇講過亞Q學過太極拳,又邊度有師父呢。哈哈!
回頂端
太極迷

發表發表於: 星期五 十月 19, 2007 7:07 pm    文章主題: 引言回覆

暗處亞Q 寫到:
《亞Q正傳》從來冇講過亞Q學過太極拳,又邊度有師父呢。哈哈!

送去迎留 用得咁爽, 仲唔認師傅. 哈哈.
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    taijiacademy.com 首頁 -> 公開討論 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票